2014. június 17., kedd

Divattörténelem: A kombiné

No, fiúk-lányok! Ki tudja mi az a komniné?
 
     A méltatlanul feledésbe merült ruhadarab kialakulása elég hosszú múltra tekint vissza. Funkcióját nézve őse a trikó, melyet már az ősi görögök és rómaiak is viseltek melegítő rétegként tunikájuk alatt. Később Európa keleti "barbár" népei hordtak hasonlót ing formájában és ismertették  meg ezt a leleményes megoldást az oly ritka mosddási szokásokat követő franciákkal, akik ezzel védték drága ruháik anyagát izzadságuktól és koszos bőrüktől.
 
A reformáció sok mindennel egyetemben az öltözködési szokásokat is megújította. A lányka alsóneműként használatos mellényből, bugyiból és ujjas ingből összevarrt  és térd alá érő vastag flanel ruhadarabot akarták praktiukusabb viseletté tenné. Így született meg 1880 táján az első combination, vagyis mellényke és bugyi kombinációja. Ebből az ingbugyiból pedig úgy lett kombiné, hogy a mellénykét az alsószoknyával is kombinálták :)
 
 
A forradalmi újítás a '80-as években következett be, de csak  később vált általános használattá. Köszönet érte a hollywoodi filmiparnak, mely az erotika egyik szimbólumává emelte ezt a manapság szaténból vagy selyemből készített, testhez simuló, vékony pántos, esetenként csipkével díszített hálóingnél rövidebb hosszított trikót.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése