2014. augusztus 1., péntek

Gyöngyös





Irány Gyöngyös kisvasúttal!
Hú Húúúúúúúú :D
A körülbelül két óránként induló villanyvasút igazi retró élmény. Maximális végsebessége nem haladta meg a 40 km/órát, így nyugodtan nézlődhet az ember a szőlőföldeken át a hegyvidékes tájakon.


A gyöngyösi Orczy-kert valami csodálatosan szépen felkarolt villa. Parkja arborétum, kastélya különböző múzeumi tárlatoknak ad helyet, mint a Mátra múzeum, vadásztörténeti-, helyrajzi tárlat, ásvány kiállítás, valamint bemutatásra kerül az Orczy család története is.
Az emeleten betekintést nyerünk a család életébe, az eredeti állapotukban megőrzött bútorok és személyes használati tárgyak bemutatásával.








A kastély fogadó csarnokában egy 5 méter magas, európában egyedülálló Mamutbébi csontváz köszönti a látogatókat.






"Magyarországon az európaihoz hasonló vadászati kultúra elsősorban a királyi udvarokban fejlődött ki. A hazánkba érkező külföldiek magukkal hozták vadászati szokásaikat, melyek az itteniekkel ötvöződtek. A magyar vadászati kultúra a nyugati nemzetekéhez képest még a középkorban is elmaradott volt. Ennek egyik legfőbb oka a magyar nyelvű vadászati irodalom hiánya. A 19. századtól egyre több magyar nyelvű vadászai könyv, szaklap jelent meg, melyek megteremtették a vadászati kultúra nélkülözhetetlen részét, a magyar vadászati nyelvet, mely a magyar vadászati kultúra fejlődésének kezdete. Vadászati kultúra megfelelő vadászati oktatás nélkül nem létezhet. A vadászat gyakorlati oktatását Magyarországon a nagyobb uradalmakban kezdték meg. Erdőőri szakiskolákat létesített, ahol a tanulók vadászatból elméleti és gyakorlati ismereteket szereztek, s az oktatás befejeztével vizsgát tettk és oklevelet kaptak."

Vadászati eszközök

 "Az legyen a vadász nemes törekvése,
hogy a vadat óvja, kímélje és védje
vadásszon ahogy a törvény és szokás kívánja,
s teremtményeiben a teremtőt áldja."
Hertelendi porcelán a vadászat témájában
 



"Ez a terem a kastély egyik legszebb és legreprezentatívabb terme. Az épület felújítása során végzett kutatások alkalmával kerültek elő a falat borító nagyméretű freskók, amelyek készítési ideje a 18. század végére tehető. Ebben a díszteremben, 7 mezőben városképek, csatajelenetek, tájábrázolások láthatók bravúros ecsetkezeléssel szinte táblaképre jellemző részletességgel megfestve. A csatajeleneteken látható katonák viselete alapján feltételezhető, hogy a képek valószínűleg a hétéves háború harcait örökítik meg, amelyben Orczy Lőrinc a jászkun huszárezred ezredeseként vett részt."









Kalcit tömb, hógolyó formályú kikristályosodással
     Meglepetésemre a fényképezőgép akkumulátora lemerült, így a parkot, a halastavat romantikus pavilonjával és a természettudományi kiállításnak helyt adó külön épületet már nem tudtam megörökíteni. Sebaj, még egy okkal több, hogy visszatérjek! Azért pár ondat erejéig visszatérve arra a természettudományi kiállításra... nos, én még ennél szebbet nem láttam! Az egész olyan csodálatosan logikusan és szépen felépített koncepciót követ. Az épület jobb oldalát egy öreg tölgyfa köré építették három emelet magasságban. A kiállítás szintenként a fa élővilágánakmegfelelően mutatja hazánk élővilágát. Igazán ötletes! Csak az első emeleten majd egy órát időztem csodállva a rovarvilág sokszínűségét szemléltető temérdeknyi üveges vitrin között! Kedvenceim a bogarak és a lepkék :) Itt már nem csak a hazai fajok, hanem a világ minden tájáról vannak preparátumok a rendszertani tagozódásoknak megfelelően. Elmélyűlt bámészkodásomnak korgó pocakom és a hamarosan induló kisvaút vetett véget... és a másik részlegben nem is jártam, ahol két emeletnyi magas pálmaházban berendezett madárház és akvarisztika kiállítás kapott otthont. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése