Karácsonyi töltött kalács
(És csak halkan súgom meg, hogy a tészta a kürtöskalács receptje.)
Hozzávalók a tésztához:
- 450 g búzafinomliszt
- 125 g margarin
- 60 g zsír
- 50 g porcukor
- 1 csomag (7g) szárított élesztő
- csipet só
- 1 db tojássárgája
- 50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín (én tejszínhabot nyomtam bele, mert csak azt volt éppen itthon) 😄
- 1 dl kézmeleg víz
- Kenéshez 1 db tojás külön választva! (Előbb a sárgájával, majd a fehérjével fogjuk megkenni a rudak tetejét sütés előtt.)
Először a tölteléket készítsük el, mert ki kell hűlnie mire megpihen a tészta és kenni lehet.
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 100 g darált mák
- 6 dl tej
- 2 alma reszelve
- 2 db citrom lereszelt héja
- Sárgabarack lekvár ízlés szerint
- 150 g mazsola, kandírozott narancs héj vegyesen apróra vágva
- 1 teáskanálnyi fahéj (vagy ízlés szerint)
Mákos töltelék elkészítése:
A mákot egy lábasban öntsük fel a tejjel és gyakori kevergetés mellett lefedve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Amikor langyosra hűlt adjuk hozzá a reszelt almákat, citrom héjat, a felaprított mazsolát, fahéjat és a lekvárt ízlés szerint. Jól keverjük össze és tegyük be a hűtőbe, hogy összeálljanak az ízek.
Csokis töltelék hozzávalói:
- 450 g sárgabaracklekvár (1 db Lidl-is üveges)
- 8 evőkanál keserű kakaóporral
- 4 evőkanál darált keksz
Csokis töltelék elkészítése:
Az egészet öntsük egy tálba és jól keverjük össze. Felhasználásig tegyük félre.
Ezután nekilátunk a tésztának.
Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és a kézi robotgép dagasztó fejeivel az egészet jól összedolgozzuk. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk.
A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 2-3 mm vastagságúra.
A tölteléket egyenletesen kenjük el rajta majd teketjük fel rúdnak. A tepsi méretétől függően feldarabolhatjuk kettő vagy három darabba.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a rudakat és a tetejét kenjük meg tojássárgájával majd tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni. Aztán tojás fehérjével is megkenjük és ismét betesszük a hűtőbe 30 percre.
180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül.
Szeretetteljes Békés Karácsonyt kívánok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése