2020. december 23., szerda

Karácsonyi töltött kalács receptje

Karácsonyi töltött kalács

(És csak halkan súgom meg, hogy a tészta a kürtöskalács receptje.) 


Hozzávalók a tésztához:

- 450 g búzafinomliszt

- 125 g margarin

- 60 g zsír

- 50 g porcukor

- 1 csomag (7g) szárított élesztő

- csipet só

- 1 db tojássárgája

- 50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín (én tejszínhabot nyomtam bele, mert csak azt volt éppen itthon) 😄

- 1 dl kézmeleg víz

- Kenéshez 1 db tojás külön választva! (Előbb a sárgájával, majd a fehérjével fogjuk megkenni a rudak tetejét sütés előtt.) 


Először a tölteléket készítsük el, mert ki kell hűlnie mire megpihen a tészta és kenni lehet.


Hozzávalók a mákos töltelékhez:

- 100 g darált mák

- 6 dl tej

- 2 alma reszelve

- 2 db citrom lereszelt héja

- Sárgabarack lekvár ízlés szerint 

- 150 g mazsola, kandírozott narancs héj vegyesen apróra vágva

- 1 teáskanálnyi fahéj (vagy ízlés szerint) 


Mákos töltelék elkészítése:

A mákot egy lábasban öntsük fel a tejjel és gyakori kevergetés mellett lefedve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Amikor langyosra hűlt adjuk hozzá a reszelt almákat, citrom héjat, a felaprított mazsolát, fahéjat és a lekvárt ízlés szerint. Jól keverjük össze és tegyük be a hűtőbe, hogy összeálljanak az ízek.


Csokis töltelék hozzávalói:

- 450 g sárgabaracklekvár (1 db Lidl-is üveges) 

- 8 evőkanál keserű kakaóporral

- 4 evőkanál darált keksz


Csokis töltelék elkészítése:

Az egészet öntsük egy tálba és jól keverjük össze. Felhasználásig tegyük félre. 


Ezután nekilátunk a tésztának. 


Tészta elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és a kézi robotgép dagasztó fejeivel az egészet jól összedolgozzuk. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk.

A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.

Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 2-3 mm vastagságúra.

A tölteléket egyenletesen kenjük el rajta majd teketjük fel rúdnak. A tepsi méretétől függően feldarabolhatjuk kettő vagy három darabba. 

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a rudakat és a tetejét kenjük meg tojássárgájával majd tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni. Aztán tojás fehérjével is megkenjük és ismét betesszük a hűtőbe 30 percre.

180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül. 



Szeretetteljes Békés Karácsonyt kívánok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése