2013. október 26., szombat

Halloween 2013

Eredet:
     A kelta hagyományok között szerepelt a napisten, Crom Cruach tiszteletére rendezett ünnep, amely október 31. éjszakájára esett. A napistennek köszönték meg, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Úgy hitték, ezen az éjszakán vándorolnak a lelkek a holtak birodalmába és a múlt évek lelkei összezavarják az élők életét, ezért ételt és állatot áldoztak nekik, hogy megkönnyítsék útjukat.
     Később, a kereszténység elterjedésével később Halloween-nek nevezett ünnep jelentette a sötétség kezdetét. A kelták szerint a napisten a halál és a sötétség istenének fogságába került. Ezért október 31-én az újév előestéjén a kelta papok egy hegytetőn gyülekeztek a szent tölgyfa alatt. Összehívták a halottakat, melyek mivel rossz lelkek voltak, különböző gonosz állatok formájában jelentek meg. A papok tüzet gyújtottak, melyet közbetáncoltak és termény meg állatáldozatokat mutattak be. Másnap reggel minden családnak adtak a parázsból, hogy azzal új tüzet gyújtsanak, mely elűzi a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat. Az emberek állatbőröket vettek magukra és háromnapos ünnepet tartottak. Mára ez az ősi szokás számos kultúra ünnepi szokásaival keveredett.
A töklámpás hagyomány kialakulása egy Jack O'Lantern nevű, részeges ír kovács nevéhez fűződik. A legenda szerint egy napon odament Jackhez az ördög és meghívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még egyet. A kovács azonban nem akart vele tartani és furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát az almafájáról. Az ördög fel is mászott a fára, csakhogy a kovács tudta mitől fél az ördög és egy keresztet rajzolt a fa oldalára. Az ördög megrettent és nem mert lejönni a fáról, ott kucorgott és addig-addig egyezkedett a kováccsal, míg ígéretet nem tett arra, hogy soha többé nem fogja kísérteni a lelkét. Amikor a kovács meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt. Mivel élete során bűnös módon élt, nem mehetett a mennybe, viszont a pokol sem akarta befogadni, mert az ördög haragudott rá a csínytevése miatt. Ezért arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és a pokol katlana alatt izzó tűz parazsából egy fadarabot dobott oda a kovácsnak. Jack kivájt egy takarmányrépát és a belsejébe tette az örökké izzó parazsat, melyet nyugtalan lelkének szánt világító lámpásnak. És azóta is ennek a lámpának a fényénél keresi megnyugvását.
     A legenda egy másik ismert változata szerint az öreg részeges kovács csellel meggyőzte az ördögöt, hogy vátoztassa magát pénzérmévé, mellyet fizetheti az italukat. Mikor az ördög így tett, a kovács zsebre tette az érmét egy ezüst kereszt mellé, mely megakadályozta, hogy az ördög visszaváltozzon eredeti alakjába.
     Az ír néphagyományt követő Amerikában a takarmányrépa helyett inkább az ott őshonos és látványosabb sütőtök lámpás terjedt el.


Szabadság híd

Az ellátmány :D
Maca kutya







Vérnyuszi

Van itt minden: bróker, cica-mica, vérnyuszi, Earl, banya, zombi, kicsik és nagyok, ezek mind mi vagyunk :)

Lemorzsázva etetés :P


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése