2014. október 23., csütörtök

Eső elleni kakaós csiga :)

     Október 23-a lévén, ma minden üzlet zárva tart. Ezzel nincs is gond... csak hogy nekem kakaós csigát enni támadt kedvem! Olyan szürke és szöttyös idő van, a kakaós csiga meg olyan finom kakaós és egy ilyen vacak napon annyira jó idő töltés letekerve elfalatozni egy csigát, amiből nem sajnálták ki a kakaóport :D



Ezért úgy döntöttem sütök magamnak! Beírtam a barátunknak, hogy "kakaós csiga receptek" és az nekiláttam az első találat elkészítésének :D
Semmi ördögnősség nincs benne! Hagyományos kelt tészta kinyújtva és megszórva cukrozott kakaóporral.
Az élesztő felfuttatása után a hozzávalókat alaposan összegyúrtam majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztettem a tésztát.
Belisztezett nyújtódeszkán kb. centi vastagságúra nyújtottam, és az egészet megkentem olvasztott margarinnal.
Szépen beszórtam a cukrozott kakaóporral és óvatosan feltekertem úgy, hogy tekerés közben is bemargarinoztam az alját, amit éppen betekertem.
Mivel nem tudtam mennyire fog még megkelni a tészta a sütőben, 1,5-2 centisnél vastagabb szeleteket nem mertem vágni. A szeleteket rögtön a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Az első adagnál érdemes szellősen rakni, nehogy akkorára keljenek sütés közben, hogy összesülnek!
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon (közepes lángon) aranybarnára sütni. Figyelem az elnevezés ez esetben megtévesztő! Mert ha már aranybarna a teteje, akkor biztos, hogy az alján a kakaópor odaégett és az egésznek kozma íze lesz! Addig süssük, amíg az alja aranybarnára nem sül. ezt pedig egyszerűen ellenőrizhetjük egy késsel, melynek segítségével időnként alá kukucskálunk. Ezt elég akkor elkezdeni, amikor már érezzük a fincsi kakaó illatot.

Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 2 db tojássárgája
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
- 50 g élesztő
- 5 dl tej (ebből kb. 2 dl az élesztő kelesztéséhez)
- 1 kanál kristálycukor (az élesztő kelesztéséhez)

Töltelékhez:
- ízlés szerint kristálycukor (kb. 20 dkg) 
- ízlés szerint keserű kakaópor (kb. 4 púpozott evőkanál)
- kb. fél kocka margarin (olvasztva a kenéshez)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése