2015. március 13., péntek

Én kis cuki Avokádóm :D

     A babérfélék családjába tartozó avokádó (Persea americana) örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa gyümölcse. A Közép-Amerikából származó gyümölcsöt már i.e. 5000 évvel fogyasztották és a 18. század óta világszerte termesztik, a számára legkedvezőbb trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken. A meleg égövi országokon kívűl csak néhány évtizede népszerű piaci termék.
Felhasználását tekintve már évezredek óta haszonnövény. Terméshúsa nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmaz. Nyersen fogyasztják. Megfőzve íze keserű, érettlen termése pedig mérgező. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Édes és sós ízű felhasználása is elterjedt. Egyaránt készítenek belőle szendvicskrémeket, mint édességeket. Az érett termés bőséges A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminforrás. Kipréselt olaja jól eltartható, ezért kozmetikiumok alapanyagaként hasznosítják.
A magjának (kőmag) tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták.
Fája szép, vörösesbarna alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz.
Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.
Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.
 
"Picuri" már 6 hetes és kihajtotta első gyökerét :)
"Picuri" egy reménytelen kísérlet örömteli meglepetése. Kicsivel több, mint egy hónapja kaptam egy már húsától megfosztott, napok óta így puccosan árválkodó magocskát. Azt mondták csak szúrjak bele három fogvájót és tegyem bele egy kissebb befőttesüvegbe úgy, hogy csak az alját érje a víz. Két-három naponta cseréljem a vizet és ne érje közvetlenül a nap.
Csodával határos módon egyszer sem felejtettem el a vízcserét, amit ez a szegény kis pára végül meg is hálált. Hat héttel vízbe helyezése után egyszerűen csak kipottyantotta első gyökérkezdeményét :D Olyan cuki! Már alig várom, hogy leveleket is hajtson és kiültethessem cserépbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése