2021. március 8., hétfő

Régi-új szerelem

     Az édes, helyes kis makaronokat először egy Velence környéki cukrászműhelyben készítették el. Tökélyre azonban a francia konyha fejlesztette ki később, s tette méltán világhírűvé az egész világon. 

Ezt a tojásfehérjés, mandulalisztes édességet elég rafinált elkészíteni. Rendkívül kényes sütemény. Elkészítésésénél nagyon fontos az arányok pontos betartása. Amilyen parányi mámor válhat belőle, úgy pontosan ilyen jelentős benne minden apróság. Már az elején a cukor hőfoka, amelyen megolvasztják és amihez a tojásfehérjét, majd a mandulalisztet hozzákeverik nem elhanyagoltó részlet. Vagy a színezékek, aminél érdemes szem előtt tartani, hogy az ízekhez illőt válasszunk (csokoládés-barna; málnás-rózsaszín...). És elég csupán néhány csepp a színezőből, különben nem sül ki szépen a tészta.

Ezek a falatnyi cukrász remekművek nem csak szemre ínycsiklandóak, de az ízük is mennyei! Habkönnyű kis csókok. Nem véletlenül nevezik francia habcsóknak vagy francia puszedlinek is. 

Engem is teljesen rabul ejtett. Először a kinézetük, hogy olyan cukin bájosak. Majd az ízük, állaguk. Bármikor újra szerelembe tudnak ejteni.

Nektek melyik a kedvencetek? 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése