2021. december 16., csütörtök

1914 December

1914 December 16-án 137 férfi, nő és gyermek vesztette életét, amikor német hajók bombázták Hartlepool városát. Kiterjedt dokkjai és ipara miatt sokkal jelentősebb célpontnak számított, mint az üdülőhelyként ismertebb Scarborough.

Bár a szárazföldi egység kora hajnalbban értesítést kapott egy lehetséges támadásról, s emiatt éles lőszerrel készenlétbe helyezték a partvédelmi ágyúkat, a tengeren lévő járőregységeket nem figyelmeztették és a rossz időjárási körülmények miatt csak négy romboló volt kint a tengeren, míg két könnyűcirkáló és egy tengeralattjáró – melyek más körülmények közt szintén kint lettek volna – a kikötőben horgonyoztak. 

Mivel a támadó cirkálók tengeri ütközethez volt felszerelve, megfelelőbb fegyverekkel még ennél is nagyobb pusztítást végezhettek volna. Csak a kis és közepes kaliberű tüzérségével lőtt a célpontjaira, míg a nehéztüzérségét kisebb kivetőtöltetekkel megtöltve az esetlegesen felbukkanó tengeralattjárók ellen tervezték alkalmazni. A nehéztüzérséget pefig csak akkor vethették be, ha a partvédelem ágyúi tüzet nyitnak rájuk. A lövedékek nagyrészénél a kis távolság miatt (4500 m) a gyújtószerkezet nem is aktiválódott, így becsapódáskor nem robbantak fel vagy gellert kapva irányt váltottak és a városban pusztítottak az értékes célpont helyett (kábelgyár, hajógyár, gázüzem...). 

Az akció mindösszesen 16 percig tartott. Ezalatt polgári lakosságból 86 fő életét veszítette és 424-en megsebesültek. A britt fegyveres erők 7 halott katonát és 14 sebesültet veszítettek, míg németeknél 9 tengerész vesztette életét és 12-en megsebesültek.

300 épületet értek kisebb-nagyobb károk.  A kikötőben egy fatelep és egy magtár az értékes nyersanyagaikkal lángba borultak. A hajógyárak különösen megsínylették a támadást, daruk és összeszerelő műhelyek lettek a tűz martalékává, valamint két épülőfélben lévő hajó és a kikötőben horgonyzó négy gőzös is találatot kapott. A városi vasútállomás és a sínek egy része is megrongálódott. 

A meglepetés szerű támadásnak és az értelmetlen emberveszteségnek az oka a brit kormányzat azon téves feltevése volt, miszerint az angol partok immunisak a német támadásokkal szemben és ezért a partvédelmi ütegeket csak sűrűn lakott területekre telepítették. Ez sokkolta a britt közhangulatot. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése