2022. április 14., csütörtök

Egy csónakban evezünk

Kíváncsian teszem fel a költői kérdést: vajon kisgyerekként mindannyiunknak ugyanazt jelentette a barátság? Egy örökké tartó magasztos kapcsolat, ahol a felek folyamatosan egymás társaságát keresik, mert jó az együttlét és nincsenek titkok, mert mindent és mindenről megbeszéltek... amikor jobban ismeritek egymást, mint a saját szüleitek? Mintha csak egy utópisztikus párkapcsolat lenne, nem igaz?

Ma újra szembesülnöm kellett ennek a fogalomnak az újradefiniálásával. Gyerekként még minden olyan ártatlan, önzetlen, olyan őszinte bennünk. Az érzéseink egyszerűek. Most meg minden olyan bonyolult. Amikor már érdekek is lapulnak a tettek, szavak, mosolyok mögött... mit jelent a barátság? Mennyire tud önzetlen lenni egy felnőtt? Amennyire a körülményei engedik vagy amennyire a lelkiismerete? És barátság-e a kölcsönös kisegítés, amikor valakivel hasonló életkörülmények között élsz és jobb vele átvészelni a néhézségeket, mint nélküle?

Van, amiről nem beszélünk, vagy csak ritkán, de attól még nem titok; magánügy, talán. Időnként jó megosztani másokkal a múltban szerzett sebeket, hogy lássuk, talán nem csak velünk bántak el nagyon. És mások történetei bennünk is átértékehetik a jogos vagy vélt fájdalmainkat. De van egy nagyon fontos dolog: hogyha érzem, akkor van.

Mégis mennyire befolyásolhat minket egy barátság? Mennyire alkudhatunk meg, ha azt vesszük alapul, hogy hihetetlenül önzetlenek maradtunk felnőtt korunk ellenére?

Nekem és a hozzám hasonló külföldön élőknek etekintetben speciális a helyzete. Legrosszabb esetben senkink sincs. Minden kapcsolatunkat, legyen az bármilyen erős is: barári, ismerősi, magunk mögött hagytuk, már nincs velünk. De mi van újakkal? Az ember azt gondolná sima liba! Kiszúrunk egy magyar szót, beszélgetésbe elegyedünk és ha kialakul a szinpátia, akkor számot cserélünk, vagy bejelőljük egymást a FB-on. Ha nem csak udvariasak voltunk, akkor valóban összefutunk egy kávéra, egy sétára a parton vagy a parkban a srácainkkal... De mi van, ha egy új ismeretséget beárnyékol egy régi családi viszály, méghozzá a barátodé? Akkor segítenek az elvek. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése