2013. december 3., kedd

5. Szerelem, következtetések

     Tegnap este jöttem rá, hogy kutatási témánk művészetekben való bemutatása már magasabb szintű elemzés, mint a definíciók keresése. Ennek oka az, hogy mivel a művészet az emberi gondolatok és érzések különböző alkotómunkákon keresztüli megnyílvánulása, nem más, mint szubjektív véleményalkotás. Tehát minden egyes mű, legyen akár festmény, szobor, vers, mind egy-egy ember viszonyulása vagy elképzelése a témáról. Az alkotó tehát képviselője az egyes irányzatoknak, melyeket a biológia, filozófia, pszichológia vagy teremtéselméletek megfogalmaznak. Vagyis szubjektív elképzelések. Termékek. Ebből kifolyólag a különböző alkotások bemutatása nem lehet köztes megállója kutatási témánknak, hanem végállomása kell legyen.
     Ez azt a következtetés azt is maga után vonja, hogy témánknak nincs "helyes" megfejtése. A szerelem mindenkinek más. Mindenki másként éli meg, mást gondol róla, másképp jön rá, hogy mit érez. Érzéseink is, mivel mind emberek vagyunk, csak nagyjából azonosak. Az elsöprő, mindent feláldozó katartikus élménytől egészen a fájón sóvárgó titkolt vágyakozásig. Nincs pontos leírása, receptje a szerelem felismerésének, mert mindenki (élettapasztalatától, körülményeitől, kultúrájától, neveltetésétől, vallásától... függően) másképp értelmezi a felé irányuló szeretetet, vonzalmat.
A kutatást mégis eredményesnek találom. Egyfelől mert kellemes időtöltés volt számomra, és amikor nincs mit írni érdemes felvetni egy kédést, aminek megválaszolása érdekel minket, hátha az út végén újra magunkra találunk, vagy legalább további kérdéseink lesznek. Másfelől, mert megerősítette elképzelésemet a témával kapcsolatban, miszerint a szerelem ajándék. Akármilyen körülmények között is talál ránk, hálásnak kell lennünk érte, mégha nem is viszonozhatjuk az érzést. Olyan ajándék ez, melyet okkal kapunk vagy azért mert megérdemeljük, vagy azért mert ösztönöznie kell minket erőt adnia a változáshoz... hogy jobb emberek lehessünk, hogy felnőjjünk ahhoz, akitől kaptuk, hogy megérdemeljük ezt a végtelen bizalmat és viszonozni tudjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése