2021. szeptember 11., szombat

Útinapló - Saltburn

Saltburn fantasztikus hely, egy újabb gyöngyszem Észak-kelet Anglia térképén. Eddig csak egyszer voltam még itt, de ez változni fog. Lenegdás parti fövenye, mely évszázados gyorsasági rekordokat tudhat magáénak már kiveszett a tudatból, de a hely szelleme mit sem változott. A szörfösök által közkedvelt part továbbra is a lazulás szimbóluma. Tengerbe nyúló mólója és az egymást érő kocsmák napos időben mindig tömve vannak.

Most egy széltől védettebb részét fedeztük fel a városnak. Ahol a Skelton patak a tengerbe folyik, egy hosszú és az elején viszonylag széles völgy nyílik. 



Bár ennyire még nem tudok angolul és megvallom őszintén kétszer is belealudtam a fordításba, a kép mégis magáért beszél. Egyébként ritkák errefelé a gyógyfürdők. A leghíresebb fürdőváros Bath, dél-nyugat Angliában. Ezért is olyan különleges, hogy itt volt ilyen. 

Itt található a 150 éves Saltburn Miniature Railway, vagyis kisvasút, mely még ma is üzemképes. Igaz, teljes hosszának csak töredékén teljesít szolgálatot, ami kb 4-500 méter lehet, de mindenképpen nagy élmény még felnőtteknek is.



A völgyben egymást érik a játszóterek, tele hintákkal, farönkös és kötélpályás mászókákkal. Amelyik gyereknek ez sem elég, az patakozhat kedvére.



A felnőtteknek az 'Italian Garden' és a 'Woodland Centre' nyújt kikapcsolódási lehetőséget.
Az 'Italian Garden' egy olasz stílusban épült ovális alakú pihenő kert, középen mediterrán (hatású) növényekkel, körbe padokkal.


Mellette egy 'Tearooms' nevű kis büfé. 


Tovább haladva a völgy séta ösvényény a 'Woodland Centre'- hez ér az ember. 


Ez egy erdei iskolaszerű erdészház, ahol az erdei élővilágot ismertetik a gyerekekkel játékos feladatokon keresztül és kihelyezett információs táblákkal az érdeklődők számára. 


Tartozik hozzá egy rózsakert, mely a méheknek és pillangóknak terített asztal a színpompás, illatos virágokkal. De a kihelyezett odukkal menedék is télire. 






Természetesen az egész akadálymentesített is és számtalan padon megpihenve élvezhetjük a kertben nyüzsgő rovar világot.

Ami külöleges még ebben a völgyben az, hogy erre kerül a 'Cleveland Way' egy kicsit a szárazföld felé, mert a parton húzódó magas szírten az omlás vészély és a mezőgazdasági megmunkálás miatt nem tud haladni. Plusz, így lehetőséget ad a völgy felfedezésére is. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése